sâmbătă, 19 decembrie 2020

Imnul ARUNACHALA SIVA versetele 71, 72, 73, 74, 75

                   Versetul 71 

pēyttanam viḍaviḍāp pēyāp piḍittenaip

pēyanāk kinaiyen naruṇāchalā

În acest verset este prezentată lumea ca o fantomă. Ego-ul este fantoma principală care controlează sufletul. Pentru ca această fantomă să poată fi alungată, Dumnezeu trebuie să stăpânească sufletul. Anterior, sufletul a fost nebun pentru lume; acum acesta a devenit nebun pentru Dumnezeu. Când sufletul devine stăpânit de Dumnezeu, acesta se comportă ca un copil sau ca un nebun, sau ca un posedat. Sufletul-devot este uimit de noua viață care a venit spre el ca un rezultat al graţiei divine. Noua sa nebunie este o experiență înălțătoare. Noua stăpânire este cea care-l va salva și-l va face întreg. Toți cei care se complac în cele lumești pot să-l numească pe acesta nebun. Dar dacă acest lucru este nebunie, atunci nebunia are valoare și nu sănătatea psihică.

Versetul 72 

                                       paińkoḍi yānān paṭrinḍri vāḍāmaṛ

paṭrukko ḍāykkā varuṇāchalā

Printre analogiile în ce privește devoțiunea minții către Dumnezeu, dăruite de Shankaracharya în lucrarea sa Sivanandalahari, este cea a îngemănări dintre o liană și un copac. Fără un copac ca stâlp de sprijin o liană nu poate supraviețui. Ceea ce-i dă putere lianei și o face să crească este suportul copacului sau al stâlpului. În mod similar, acest verset arată că sufletul-devot nu poate exista fără Dumnezeu. Dumnezeu îi este sprijinul și suportul principal. Astfel că el apelează la Dumnezeu rugându-L să nu-l părăsească. Maya și samsara sunt forțe puternice care crează condiții nefavorabile. În cazul în care sufletul-devot trebuie să lupte împotriva lor și să învingă, trebuie să aibă sprijinul constant și susținut al lui Dumnezeu. 

Versetul 73 

poḍiyān mayakkiyen bōdattaip paṛittun

bōdattaik kāṭṭinai yaruṇāchalā

În acest verset este arătat că a fi deștept este un atribut al ignoranței. Deșteptăciunea sufletului de fapt nu este inteligență; aceasta este neștiință. Este ignoranța dându-se drept cunoaștere. Din această cauză eliminarea acesteia este dificilă. Doar Graţia lui Dumnezeu poate ajuta eliminarea. Graţia poate face minuni asemeni prafului magic. Magicianul presară puțină pudră magică asupra persoanei; persoana își pierde inițiativa și voința și devine un instrument în mâinile magicianului. El nu mai vede cu ochii săi; el vede cu ochii magicianului. În mod similar, Domnul care este cel mai mare magician, supune sufletul-devot cu vraja magiei Sale, graţia, astfel încât ignoranța sufletului care era confundată cu inteligența, poate fi distrusă. Când acest lucru este făcut, înțelepciunea lui Dumnezeu, care este suprema cunoaștere este revelată sufletului. În acest moment, nu mai este deosebire între văzător, vedere și obiectul văzut. Această cunoaștere nu este o modificare a minții. Aceasta este Conștientizare Pură care este Dumnezeu, Sinele. 

Versetul 74 

pōkkum varavumil poduveḷi yinilaruṭ

pōraṭṭankāṭ ṭaruṇāchalā 

În acest verset este făcută asemănarea dintre spațiul infinit și eterul inimii unde nu există plecări sau sosiri. Spațiul comun despre care se vorbește aici este nelimitata Realitate a non-dualității, Brahman. Eterul inimii este un simbol pentru aceasta. În acest spațiu nu există constrângeri, nici dualitate, nici naștere, nici moarte. Aceasta este zona de dincolo de transmigrare. Brahman este Infinitul, Realitatea fără limite. Deoarece în acest loc nu există dualitate, nu se pune problema plecării și revenirii. Nașterea și moartea și toate celelalte transformări pot aparține doar individualităților. Dar nu există individualitate în Brahman, care este doar unul, fără un al doilea. Dobândirea acestui Brahman este scopul vieții. Cum poate fi obținut acesta? Prin lupta împotriva pluralității și prin subjugarea ei sau a noțiunii de pluralitate și cauza acesteia, neștiința. Această luptă poate fi dusă cu succes numai cu ajutorul graţiei lui Dumnezeu. Sufletul-devot se roagă aici, pentru o viziune a acestei bătălii regale dintre întunericul ignoranței și lumina înțelepciunii, succesul celei din urmă este asigurată de ajutorul graţiei divine, care este doar un alt nume pentru înțelepciune. 

Versetul 75 

bhautika māmuḍaṛ paṭraṭru nāḷumun

bhavisukaṇ ḍuravaru laruṇāchalā 

Acest verset vorbește despre dorința sufletului-devot de a scăpa de atașamentul față de falsele identificări. Ceea ce condiționează sufletul și îl face limitat este atașamentul său față de corp. Corpul și mintea sunt produse ale elementelor care constituie non-sinele. Având în vedere ignoranța, sufletul gândește, ‘eu sunt corpul; corpul este al meu’. Această falsă identificare antrenează sufletul în transmigrație. Când această falsă identificare este eliminată, sufletul realizează adevărata sa ființă în Realitatea non-duală, Brahman. Brahman este sat, chit, ananda, suprema splendoare. Sufletul este aceeași splendoare aparent întemnițat. Când această închisoare este eliminată datorită graţiei, care este aceeași ca și cunoașterea, sufletul realizează adevărul non-dualității. 




Niciun comentariu: