marți, 31 ianuarie 2012

MAI MULŢI GURU?

Postarea anterioară a creat ceva controverse privind posibilitatea de a avea mai mulţi Guru.
Cu acest subiect am primit două scrisori pe adresa de e-mail de la două din cele douăzeci de prietene.
Le răspund aici pentru a putea dezbate problema mai pe larg, prin comentarii ulterioare ale tuturor celor care citesc blogul. Cine doreşte să comenteze şi să-şi păstreze anonimatul poate folosi un nume fictiv sau "anonim".

Dacă este să întrebăm un preot de câţi guru avem nevoie, oare ce ar răspunde el ?

Noi înţelegem prin Guru o persoană care ne poate arăta sau învăţa despre Adevăr.
Acest lucru îl fac părinţii pentru copil, şcoala, biserica, prietenii, cărţile, filmele, etc şi experienţele intime.
Toţi şi toate au rol de învăţător, de guru.
Putem avea un singur guru?
Singurul guru este de fapt Dumnezeu, care apare în forma grosieră pentru fiecare la fiecare nivel de înţelegere a lucrurilor.
E unul mai bun ca altul?
Fireşte, este în funcţie de înţelegerea la care am ajuns fiecare. Cel din clasa a-l-a nu mai este bun în comparaţie cu nivelul celui de la facultate la care cineva se află acum, dar asta nu înseamnă că nu a fost de folos atunci în clasa a-l-a.

Noi toţi încercăm să nu intrăm sub influienţa unor guru falşi pe de o parte, iar pe altă parte ne mândrim că gurul nostru e cel mai tare din parcare.
Dar, fiecare primim ce merităm.

E bine să avem în vedere un lucru important în aderarea la un guru: ca acel guru pe care-l urmăm să ne susţină în acţiunea intimă de debarasare a ignoranţei acumulate de-a lungul vremii.

Acest lucru se întâmplă tot mai des în ultimul timp, tot mai mulţi guru ajută în această acţiune.
Tot mai mulţi oameni au ajuns la o înţelegere matură a lucrurilor.
Tot mai mulţi trăiesc experienţa Sinelui în mod conştient şi se află în acel loc unde nu se mai pot întovărăşi cu minciuna, cu falsitatea, cu ignoranţa.

Iar acei care vorbesc din "acel loc", din acea perspectivă spun că orice îţi poate fi guru atât timp cât te consideri un căutător.

Mie mi-a fost guru: soarele şi norii; ziua şi noaptea; anotimpurile şi astrologia; apa în formă lichidă, solidă şi gazoasă; fizica şi matematica; poezia şi filosofia; naşterea şi moartea; copii şi poveştile; meditaţia asupra călcâiului; Mihai Eminescu şi Al P. Hasdeu; Bedri Cetin şi Mahatma Gandhi; Eckhart Tolle şi Oprah; scripturile, biblia şi upanishadele; Iisus Christos şi SS Shri Mataji Nirmala Devi; Înţeleptul de la Arunachala şi discipolii săi; Kahlil Gibran şi Kabir; Adi Shankaracharya şi Zazen; Scarlat Demetrescu şi Lazarev; maica Veronica şi preotul Arsenie Papacioc; filme printre care Matrix şi Hollyman; site-uri şi bloguri spirituale; şi ca să nu mai lungesc lista mi-au fost guru şi experienţele marilor inimi iubitoare din toate timpurile.

Guru exterior trezeşte gurul interior şi devenim propriul nostru Guru.

Atunci de ce nu te-aş preţui pe tine ca guru?
Îmi eşti guru, chiar dacă tu nu te preţuieşti pe tine ca guru.
Mai important dintre noi două este faptul că eu sunt capabilă să învăţ ceva de la tine.

Un preot sârb aducea mulţumiri prietenilor, dar mai mult mulţumea ne-prietenilor pentrucă ei îl ajutau să se desprindă de ataşamente, de lumesc, de deşertăciune.

Prin urmare poţi învăţa şi de la ne-prieteni şi de la cei care sunt sub stăpânirea unui viciu.
Am nevoie să-mi scot bârna din ochi spre a putea scoate paiul din ochiul aproapelui.
Şi de fapt cine este aproapele meu?
Eşti tot tu...
Aceasta e unimea, destinaţia, Eu şi Tatăl Una suntem!

Şi dacă eu vreau să aduc slavă şi laudă şi mulţumiri şi să efectuez puja Întregului univers de la furnică, iarbă, floare, copac, munte, ocean, planete şi sori... greşesc cu ceva?

Dacă eu o venerez pe mama mea biologică, greşesc cu ceva?

Poate cineva crede că mama nu merită, e incultă, senilă şi nu are nimic spiritual în ea, pe lângă toate poate nici nu m-a vrut când era însărcinată cu mine, încercând să facă avort...
Cu toate astea, doar prin ea am putut veni, ca o săgeată printr-un arc şi am putul lua formă de trup omenesc; pentru asta îi mulţumesc şi o venerez.

Voi faceţi cum ştiţi este jocul vostru, piesa voastră de teatru, rolul vieţii voastre.

Nu uitaţi ca din când în când să fiţi sincere cu voi înşivă, atunci când vă răspundeţi la întrebări de genul: "ce vreau cu adevărat?" şi "cine sunt cu adevărat?'.

Vă mulţumesc că mi-aţi pus aceste întrebări despre guru, astfel am avut ocazia să clarific nişte lucruri ce trebuiau clarificate din punctul meu de vedere.
Aştept comentarii cu sau fără nume.

18 comentarii:

Anonim spunea...

DA ,postarea ta a creat controverse: Cum Gurul tau nu e SS Shri Mataji?!!A ramine blocat e cel mai mare neajuns in drumul tau evolutiv, in drumul tau catre lumina interiora, Iar cel mai de pret dar este sa fii CAPABIL sa inveti la orice pas.Mama mi-a spus ceva atit de intelept:Mama tu poti invata de la oricine ceva.Iar eu cu un Ego atit de mare:ha ha cine-ii mai destept ca mine,Ingnoranta e cel mai mare dusman ,ramii inapt,blocat.Respect ca poti invata de la luna , de la soare , de la furnica, de la pom si floare. Ti-a fost luat valul ingnorantei, esti binecuvintata.
Tot respectul,Astept si eu binecuvintarea Divina.
Nalini(Floare de Lotus), e numele meu Spiritual

Reductio spunea...

Intotdeauna exista un Root Guru si nenumarati alti Guru. Exista nenumarate exemple a unor mari personalitati spirituale care au avut mai multi Maestri de-a lungul istoriei.

Root Guru este foarte important, dar asta nu inseamana ca ceilalti Guru ar fi mai putin importanti, sau pe o treapta mai jos. Viata fiecaruia este unica si niciodata nu poti sti cine si cand te poate scoate chiar si pentru o scurta perioada din iluzie.

Un Guru nu ar mai fi un adevarat Invataor daca s-ar supara ca ti-ai ales si un alt Indrumator spiritual.

Daca Invatatorul sau Invatatorii nostri sunt autentici sau nu, tine mai ales de karma, dar si de daruirea si puterea de sacrificiu a fiecaruia dintre noi.

De la un anumit nivel in sus, este aproape imposibil ca legaturile karmice si afinitatile venite din vietile anterioare sa nu ne aduca in preajma unui Invatator Adevarat.

Pentru mine personal, Ramana Maharshi este un Guru de o valoare inestimabila, dar nu el este Root Guru-ul meu, in schimb si el m-a ajutat sa ajung in preajma Invatatorului meu predestinat.

FIecare este mai mult sau mai putin liber sa considere ca are doar unul sau mai multi Guru. Ramana Maharshi aparent nu a avut nici un Guru, dar el inca din copilarie a fost fascinat de cartea Periya Puranam ce descria viata celor 63 de sfinti Shivaiti, si deseori mergea la templu si statea in contempletie in fata imaginilor lor.
Nu mai vorbesc de muntele sfant Arunachala care pentru maestru era insasi Shiva. Cate strofe devotionale nu a inchinat Ramana Muntelui Arunachala si cate lacrimi nu a varsat atunci cand se referea la Arunachala Shiva?!

Ca o concluzie, este important sa retinem ca pe un Adevarat Guru nu il alegem noi, chiar daca asa pare la prima vedere. Ei ne aleg pe noi si pentru asta dupa cum am mai spus si mai sus, se cere din partea noastra multa sinceritate si putere de sacrificiu.

Anonim spunea...

Referitor la Guru,si eu zic ca cel exterior ne ajuta,sa-l vedem pe cel din interior.(sa devenim).Puterea de al pretui pe celalalt,ca pe un Guru,este in cel care vede,stie,ca celalalt este tot El.Si atunci nu conteaza daca nu ma pretuiesc ca un guru,ci conteaza doar pt cel care vede.(el este la un alt nivel,binenteles).Si este OK si in a aduce slava,lauda... intregului univers,daca este facuta din inima,si nu doar ca pe un rit.Ma bucur ca ati raspuns asa pe larg la aceasta intrebare.Dar am si o intrebare pt SelfEnquiry daca nu va suparati?! Cum adica pe Gurul Adevarat nu-l alegem noi?ci el ne alege pe noi?!si de ce se cere multa sinceritate si putere de sacrificiu? Katerinaram.

Reductio spunea...

Pentru @Anonim
Cand am spus Guru Adevarat m-am referit la o persoana autentica profund spirituala. Si Bivolaru de la MISA se considera un Guru si multi altii il considera un Guru, asta nu inseamna ca este.

Niciodata nu ne alegem noi un Guru Adevarat, deoarece acest lucru tine de karma. Un factor de imprejurari il duce pe un cautator al adevarului in preajma Gurului si acest lucru se intampla intotdeauna prin puterea si gratia sublima a Gurului.

Karma este un element foarte puternic, poate cel mai puternic. O persoana cu o karma nu foarte buna, are mai putine sanse sa ajunga la invatatura si implicit in preajma unui Maestru. Trebuie sa ne straduim neincetat sa inaintam. La anumite niveluri nu se poate inainta decat prin suferinta si acceptarea ei, mai tarziu Invataura poate lua forme mai subtile si mai puternice, de exemplu prin intermediul unui Maestru veritabil.

Un Guru autentic nu poate fi recunoscut cu adevarat ca atare decat tot de un alt Guru Autentic. Noi, persoanele mai umile nu putem avea acces la invatatura reala decat prin Gratia unui Maestru ce considera ca am ajuns la nivelul la care putem fi demni de Invatatura reala. Nu toti au acces la asa ceva si nici nu au puterea sa hotarasca daca vor ajunge macar in preajma unei fiinte Iluminate.

Pe pamantul asta au venit si Buddha si Isus si multi altii, dar nici unul nu a mantuit lumea. Ei ne-au aratat Calea si totul depinde de noi, de sinceritatea noastra interioara sa nu ne mintim ca suntem mai mult decat suntem si de puterea noastra de sacrificiu, de a sacrifica placerile lumesti si multe altele care sunt o cerinta pe Cale (depinde si de nivelul fiacaruia).

Karma este foarte puternica si ne urmeaza inca de la inceputul timpurilor. de aceea efortul nostru este foarte important. Trebuie sa acumulam merite pentru a intra sub raza plina de gratie a unui Maestru autentic si sa nu ne lasam pacaliti de falsi Invatatori.

miha.best@yahoo.com spunea...

DA,cred ca GURU poate lua orice forma,de la copilul acela care nu stie sa ascunda ca-i place ciocolata(desi mama-i interzice uneori)si pana la cel mai batrin caine ,care se uita spre stapan cu speranta ca poate-l va mai lasa pe langa el,de la toti putem invata cate ceva si pt inceput e suficient,pe urma tot datorita karmei in drumul nostru va apare si acel GURU alaturi de care vom continua drumul nostru si daca ne va fi dat vom putea sa incercam sa subtiem un pic din patura grosa ,sau nu,a ignorantei.

Satya spunea...

Ramana Maharshi spunea cam asa: cel care se identifica cu corpul are nevoie de un guru in carne si oase,in corp; cel ce se identifica cu Sinele, are ca si Guru Sinele. Singurul Guru adevarat este SAT GURU, adica Atma din noi.
In Advaita Vedanta sunt doua modalitati de a ajunge la Atma, una din ele, prima, se numeste ;neti, neti (nici asta , nici asta). A doua se numeste iti, iti ( si asta si asta).
La inceput spunem: acesta nu este Atma , nici acesta, nici acesta. La sfarsit dupa ce ne-am clarificat, cunoscandu-ne natura noastra reala, vom spune: Si acesta este Atma, si acesta este Atma, incorporand absolut totul ca fiind Sinele insusi, Brahman. "Sarvam Kalvidam Brahma".
La fel e si cu guru, in functie de karma noastra un guru de o calitate potrivita noua se arata. Acela ne este necesar atunci noua.Nu e nimeni vinovat ca are o aparitie necredibila, sau stiu eu ceva mai rau. Cand ajungem sa ne clarificam vedem pe orice Guru, ca si materializare a gratiei divine si ne plecam salutand Divinitatea in splendoarea ei. Atunci, doar atunci nu mai avem nimic de reprosat, nu mai impartim lumea in alb si negru;nu mai tinem mortis de o forma, numita corp, care poarta un nume. Atunci doar intelegem jocul cosmic si salutam inevabilul Divinitatii si nesfarsita gratie prin care se reveleaza noua in Principul de Guru, revarsand continuu iubire, intelegere, protectie, invatatura peste micile noastre suflete.Toti cei care au venit si mai vin in viata noastra ca invatator sau guru este insasi Dumnezeu, nu-l ratati indiferent ca arata schiop, si nu are cont in banca.
Cat despre asuras , au si astia scolile lor, si de la ei invatam ce nu trebuie facut. Deci sunt buni si ei.

Cu adevarat, Guru esti chiar Tu. Descopera-te cine esti cu adevarat! Ca asa zice Ramana pe care il iubim asa de mult.
Cu drag,
Satya

Anonim spunea...

Doar cineva in care principiul de guru(Guru Interior -Adi Guru)este trezit poate vedea si venera in tot si in toate Maestrul Divin, care in esenta este Unul si acelasi, dincolo de diversele forme de manifestare in planul exterior al creatiei.In orice cale spirituala exista insa o capcana a fundamentalismului care tine legat discipolul de forma exterioara si partea iluzorie a manifestarii maestrului; care binenteles creeaza o serie de limitari si conditionari mentale. Cel ce gaseste esenta Maestrului il vede peste tot si venerandu-l intr-o anumita forma nu considera ca a tradat celelalte forme de manifestare. Avand multe nume si personalitati consider ca Maestrul este Sinele , asa cum spune si Ramana Maharishi. Cel condus de Guru interior reuseste sa treaca peste partea de fundamentalism si nu se raporteaza la personalitatea sau corpul unui maestru sau o anumita doctrina.
In hinduism de exemplu desi devotii venereaza o multitudine de zeitati ei cunosc ca in esenta Dumnezeu este Unul (Paramatman) si Una cu Sinele lor, desi manifestarile sale sunt multiple .
Didi

Anonim spunea...

acum doua zile aveam o parere,acum am alta.oscilez ca un pendul.ceea ce s-a schimbat nu conteaza.important e sa fii propriul stapan.lasa inima sa vorbeasca,si tradu cu mintea... cu simturile,dicerne...e o complexitate interioara.toate se dechid in interiorul,apoi exteriorul tau.invata de la ape,de la munti,de la animale,de la vant ... cum sa fii propriul tau guru.mereu avem de invatat cate ceva,asta inseamna evolutie.avem de invatat de la Isus, de la Shri Mataji,de la orice om evoluat spiritual.....vibratiile stiu cel mai bn
foloseste-le in calea ta spre lumina.JSM

Daniela spunea...

Da, subiectul acestui articol este deosebit de interesant pentru ca in cautarile noastre spirituale, flamanzi de adevar si cunoastere,dand peste o multime de invatatori spirituali,ajungem sa ne punem aceasta intrebare. Si e foarte bine ca intrebam, pentru ca in functie de intensitatea dorintei noastre de cunoastere si de sinceritatea noastra, universul ne raspunde. Trebuie numai sa fim atenti. Raspunsurile date de Geta, Satya si Didi sunt pe deplin clarificatoare si foarte frumoase.

Anonim spunea...

-candva am aflat de la "pasarea colibri", ca "toate acestea sunt vanare de vant", apoi mai tarziu am aflat de la SS Shri Mataji ca "daca iti realizezi sinele nu mai ai nici o intrebare",iar Ramana Maharshi mi-a dat solutia "doar ramai tacut!".
Eternal Witness

Mowgli spunea...

Pentru SelfEnquiry: te rog sa dezvolti subiectul "Root Guru", daca vrei.
Este invatatorul predestinat?
Referitor la cartea Periya Puraanam, am cumparat-o de la Ramanashramam si o citesc, dar merge greu fiind in engleza.

elenazinzin spunea...

Frumos, instructiv, adevarat subiect si comentariu, dragi Guru, mersi!

Reductio spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Reductio spunea...

Pentru @Mowgli - Root GURU poate fi Guru predestinat, dar mai inainte de toate este cel ce ne pune cu adevarat pe CALE.

In momentul in care ti-ai intalnit Root Guru si ai fost acceptat ca discipol, totul se schimba pentru tine. Pana sa-l intalnesti pe El nu erai constient ca poti invata si de la un copac, o floare, etc sau ce s-a mai discutat in postarile de mai sus. Pana sa-L intalnesti incercai disperat sa-i faci pe ceilalti sa te inteleaga, fara sa te straduiesti macar pentru o clipa sa-i intelegi tu pe ceilalti.

Root Guru este mult mai important decat Dumnezeu, deorece Dumnezeu ramane un concept, un simplu gand oricat de sublim, cel putin pana la un anumit nivel foarte greu de atins.

Root Guru in forma umana este o forta de nedescris in stare sa te smulga din plasa iluziei. Abia dupa ce il intalnesti poti invata cu adevarat si de la altii, cu binecuvantarea LUI.

Chiar daca am spus ca un Adevarat Maestru nu se poate supara ca mergi sa inveti si de la un alt Invatator, este foarte important sa ceri permisiunea Gurului tau de suflet inainte de a-ti alege si un alt Guru. Binecuvantarea Root Guru este foarte importanta, iar aceast lucru te poate feri de falsi maestri si de multe alte neplaceri.

Sa fii total deschis fata de Guru tau este esential. Nu ai nimic de ascuns si nici nu poti ascunde nimic in realitate.

Un Guru Adevarat care sa ti se potriveasca este mai rar decat floarea de colt, iar daca l-ai intalnit pretuieste-l mai mult ca orice.

Un Guru Adevarat NICIODATA nu-ti va cere sa-l crezi si sa-l urmezi orbeste in toate. Iti va cere in schimb sa ai un spirit de discernamant foarte dezvoltat, sa gasesti solutii si sa-ti asumi greselile facute, sa nu incerci sa vopsesti realitatea si sa te comporti asa cum esti, straduindu-te sa fii din ce in ce mai bun si sa nu imprumuti mereu figura de duminica a unui popa, lasand impresia ca tot mereu rostesti cuvinte capitale si stante universale.

Am sa incerc sa dezvolt subiectul pe noul blog: http://ramana-maharshi.ro/blog in zilele ce urmeaza.

Guru este un subiect atat de vast si cu o ilmplicatie atat de importanta, incat este foarte greu de cuprins in cuvinte.

Mowgli spunea...

SelfEnquiry, am intrat pe noul tau blog si am incercat sa urmaresc pe You Tube discursul lui Dzongsar Khyentse Rinpoche, dar mai mult de 10 minute n-am rezistat, din cauza englezei. Trebuie sa insist cu invatarea limbii engleze...
Astept noi postari pe blogul tau si cateva exemple de Root Guru.

Reductio spunea...

Nu este numai vina ta in legatura cu limba engleza. Dzongsar Khyentse Rinpoche nu este un vorbitor nativ de limba engleza, se exprima mai greu si pe deasupra foloseste si termeni si expresii logice ce au legatura cu terminologia buddhista despre care trebuie sa fi citit in prealabil ca sa intelegi.

Te vei descurca sigur mai bine cu limba engleza daca insisti sa asculti cat mai multe prelegeri, sa citesti, etc, in limba engleza.

Eu in primul rand am invatat engleza din nevoia de cunoastere. Cu multi ani in urma eram in Budapeste de unde am cumparat o carte in limba englesa "Self Enquiry" Ramana Maharshi. La vremea aia stiam engleza cat sa cer de mancare sa nu mor de foame :) , dar cartea aceea m-a facut sa invat limba.

In ceea ce priveste Root Guru, acesta este unic pentru fiecare. De asemenea trebuie sa fie un Invatator Adevarat care "te schimba fara sa te schimbe". In general despre Invatator nu prea se vorbeste, cel putin nu fara permisiunea Lui. Dar cand Il intalnesti, trebuie sa-l simti ca atare, fara pic de indoiala in suflet.

Ramana este a Real Guru! La fel si tibetanul Milarepa, precum si Naropa, Tilopa din linia Indiana a Buddhismului Maha Mudra. Probabil sunt multi alti maestri Indieni, tibetani, etc, care sunt Guru Adevarati, dar trebuie facuta distinctie clara intre o persoana Eliberata si o persoana Iluminata. Ambele pot fi Guru Adevarati, insa doar unii trec dincolo de orice inchipuire.

Nu oricine iti poate transmite prin tacere, cum spunea Ramana Maharshi - asa cum emana parfumul de la o floare. Si nu doar ca-ti transmite sa simti cine stie ce sentimente inaltatoare, ci, te si transforma prin tacere, cum nu o pot face un milion de cuvinte sau o mie de carti.

Cand intalnesti un astfel de om si esti acceptat, aproape ca nu mai poti avea nici o reactie. Ti se umezesc ochii si privesti in urma cu resemnare la tonele de cunostintele spirituale pe care le-ai strans de-a lungul timpului de prin carti sau alte surse si pentru care acum nu poti sa simti decat mila si intelegere. O data cu acest balast inveti sa lasi putin cate putin in urma si din Ego.

Cand am citit Paul Brunton, am remarcat cu cata acuratete a descris relatia Maestru - Discipol. Pentru ca a descris o experienta traita si nu a cules de prin alte parti. In cartea lui sunt cateva lucruri pe care nu le poti citi decat printre randuri si nu le poti intelege cu edavarat decat dupa ce ai intalnit un Invatator real.

Oricum, aici suntem pe un domeniu unde lucrurile pot fi cel mult sugerate si in nici un caz cu adevarat explicate. Sunt in afara ariei noastre de gandire Dar toate aceste discutii au cel putin o valoare: ne tin entuziasmul treaz! Entuziasmul este foarte important pe Cale, daca il pierdem putem pierde si calea.

Mowgli spunea...

Multumesc, SelfEquire!
Am la ce reflecta "cu entuziasm".

Constanta spunea...

Daca , noi am ales sa venim pe aceasta planeta ,ne-am ales parintii ,cu siguranta noi am ales Totul . Cred ca nici un Guru nu isi alege discipolii ,deoarece noi suntem cei ce a ales Totul .OOOOOO.......! Cat ma bucur ca am ales sa fiu cu voi aici !