marți, 12 octombrie 2010

Jocul

ARTA DE A IUBI de Don Miguel Ruiz

În India există o legendă despre Dumnezeu, Brahma, care spune că acesta se simţea foarte singur. Nimic în afara lui Brahma nu mai exista, aşa că acesta era foarte plictisit, Brahma s-a decis să joace un joc, dar nu avea cu cine. De aceea, el a creat o zeiţă frumoasă, Maya, pentru a avea cu cine să se joace. Când Brahma i-a spus pentru ce a creat-o, Maya i-a răspuns: “Bine, iţi propun un joc minunat, dar va trebui să faci ce îţi spun eu”. Brahma a fost de accord, şi urmând instrucţiunile Mayei, a creat întregul univers: soarele şi stelele, luna şi planetele. Apoi a creat viaţa pe pământ: animalele, oceanele, atmosfera, totul.
Atunci, Maya i-a spus: “Ce frumoasă este această lume a iluziei pe care ai creat-o. Acum aş dori să creezi o specie de animal care să fie suficient de inteligent încât să poată aprecia creaţia ta”. Şi astfel, Brahma l-a creat pe om. După ce şi-a terminat creaţia, el a întrebat-o pe Maya când va începe jocul.
“O să-l începem chiar acum”, i-a răspuns ea, după care l-a luat pe Brahma şi l-a tăiat în mii de bucăţele. A aşezat apoi câte o asemenea bucăţică din Brahma în trupul fiecarui om şi a spus: “Acum, jocul poate începe! Am să te fac să uiţi cine eşti, iar tu vei încerca să te redescoperi pe sine!” Şi astfel, Maya a creat Visul, iar Brahma continuă să încerce până astăzi să-şi amintească cine este. Brahma se află în interiorul vostru, iar Maya este cea care vă împiedică să vă aduceţi aminte acest lucru.
Când se trezeşte din Vis, omul redevine Brahma şi îşi dă seama că este divin. El se uită însă la ceilalţi, se recunoaşte în ei pe sine şi spune: “Bine, eu m-am trezit, dar ce se întâmplă cu ceilalţi?” Acum el cunoaşte trucul Mayei şi le poate spune adevărul celor din jur, în speranţa că şi aceştia se vor trezi. Doi oameni treji la o petrecere se pot distra mult mai bine decât unul singur. Dacă mai apare unul, este şi mai bine. Începeţi aşadar cu dumneavoastră. Ceilalţi vor începe apoi şi ei să se schimbe, până când toţi participanţii la petrecere se vor trezi.
                                                     Citat din pag.204.

5 comentarii:

elenazinzin spunea...

cu adevarat trezirea e importanta nu numai sa vedem scanteia divina din noi dar sa nu pierdem si ceea ce e pretios fericirea de a fi in propria persoana.

Mowgli spunea...

Aici, eu vad doua aspecte: visul si realitatea. De dragul jocului acceptam personalitatea. La care "propria persoana" faci referire: cea a celui din vis, a celui trezit din vis sau a Mayei?

Anonim spunea...

Frumos citatul din carte,dar eu pot spune din punctul meu de vedere,ca nu m-am trezit total,caci nu vad tot timpul scanteia divina.Si iarasi ma pierd in Maia,si iau jocul foarte in serios.As vrea sa fiu treaza permanent,dar separe ca totul e predestinat.Kat.

Mowgli spunea...

pt anonim/Kat: Cine vede ca nu te-ai trezit total?
Care parte e trezita si care nu?
Ca sa "vezi" scanteia divina trebuie sa te pozitionezi in afara ei; tu unde te pozitionezi?
"Puntul meu de vedere", in care parte e?
Poti raspunde?

Dalia Cris spunea...

Recitind povestea jocului divin dintre Brahman si Maya , mi-am amintit afirmatiile sanscrite despre Brahman :
-Prajnanam Brahma (Constiinta este Brahman )
-Aham Brahmasmi (Eu Sunt Brahman )
-Ayam Atma Brahma (Atman este Brahman)
-Tat Tvam Asi (Acela esti Tu )