luni, 2 iunie 2008

Citate din "Înţeleptul de la Arunachala"

Dialog cu Ramana Maharshi despre rugă.

Oamenii se roagă lui Dumnezeu şi-şi sfârşesc rugăciunea spunând “facă-se Voia Ta”. Dacă voinţa lui Dumnezeu trebuie să se îndeplinească, la ce bun să te rogi Lui ? Nu trebuie uitat că Voinţa divină prevalează în permanenţă şi în orice împrejurare. Individul nu poate acţiona cu de la sine putere. Este suficient deci ca omul să recunoască atotputernicia Voinţei divine şi să rămână liniştit. Dumnezeu are grijă de fiecare dintre noi. El a creat totul. Voi nu sunteţi aici decât câteva unităţi printre miliarde de alte unităţi. Dacă Dumnezeu are puterea să determine viaţa acestor miliarde de fiinţe, de ce crezi că El te uită? Chiar simplul bun simţ ar trebui să-i facă pe oameni să înţeleagă că trebuie să se supună Voinţei Sale. În consecinţă, nu este necesar să-i faci cunoscute nevoile tale. El le cunoaşte mai bine decât oricine.
Mai mult, de ce te rogi ? Pentru că te simţi neajutorat şi lipsit de forţă şi pentru că tu cauţi ajutorul unei puteri superioare. Oare Creatorul tău, care este deasemenea protectorul tău, nu îţi cunoaşte deja toate slăbiciunile ? Crezi că se cade să-ţi etalezi în faţa Lui toate defectele pentru ca El să ia cunoştinţă de ele ?
Întrebare: Dumnezeu îi ajută pe cei ce se ajută singuri ?
Cu siguranţă. Ajută-te tu însuţi. Făcând aceasta, încă te supui lui Dumnezeu. Căci fiecare acţiune este determinată numai de Dumnezeu.
Cât despre faptul de a te ruga pentru un altul, această atitudine pare lipsită de egoism. Dar dacă o analizezi în fond, vei descoperi, de asemenea, în ea egoismul. De fapt, tu doreşti fericirea altuia în scopul de a fi tu însuţi fericit. Sau altfel spus, tu vrei să beneficiezi de meritul de a fi mijlocitor pentru fericirea altora. Dumnezeu nu are nevoie de nici un intermediar. Ocupă-te de problemele tale şi totul va fi bine.

Vol II, pag. 243, traducător E.L. Popescu.

2 comentarii:

Mihaela spunea...

Pentru cei care n-au dat peste astfel de profunzimi si nu au deschiderea necesara, crezi ca mijlocitorii bisericilor sunt utili sau ii intarzie pe cale? Eu cred ca totul se intampla in ritmul nostru.

Mowgli spunea...

Atat timp cat suntem in polaritate, gasim ca fiecare are rolul si ritmul sau.