vineri, 19 decembrie 2014

Primele cinci versete ale imnului ARUNACHALA SIVA

                                                 
      Verset 1
                                       aruṇāchalamena vahamē ninaippava
                                          rahattaivē raṛuppā yaruṇāchalā

În acest verset este subliniat faptul că Harul divin este cel care conduce sufletul către Realizarea Sinelui. Ceea ce împiedică sufletul de la realizarea acestui lucru este ego-ul, născut din ignoranţă. Acesta este falsul ‘eu’ ce a uzurpat locul originalului ‘Eu’, Dumnezeu.
Sufletul, identificându-se cu egoul, s-a înstrăinat de Dumnezeu. Scopul devoțiunii este să risipească această înstrăinare și să determine recunoașterea lui Dumnezeu ca adevăratul ‘Eu’. Realizarea finală este de forma “Eu sunt Arunachala”, “Eu și Tatăl din Ceruri, una suntem”.
Identitatea Supremă este sfârşitul chiar şi al devoţiunii, al bhakti. În acest imn, evaluarea se bazează pe principiul micşorării distanţei dintre devot şi zeitate. Prin urmare, scopul trebuie să fie anihilarea chiar și a infimei distanțe dintre suflet și Dumnezeu; cu alte cuvinte, scopul este realizarea Supremei Identități. Ceea ce stă în calea acestei realizări este ego-ul, iar cauza apariției ego-ului este ignoranța. Devoţiunea față de Dumnezeu duce la distrugerea ignoranței, care este cauza rădăcină a ego-ului.
Versetul spune că cei care gândesc ‚Eu sunt într-adevăr, Arunachala!’ au rădăcinile ego-ului smulse de către acest Har divin.

      Verset 2
                               azhagu sundarampō lahamum niyumu
                                    ṭrabinnamā yiruppō maruṇāchalā  

Aici avem două cuvinte cu acelaşi înţeles. Cuvântul tamil azhagu, înseamnă ‘frumusețe’. Cuvântul sanskrit sundara de asemenea, înseamnă același lucru. Când cineva înțelege conotația identică dintre cele două cuvinte, atunci el ar ști cât de rău este să fie indus în eroare de diferența din exprimare. În acest verset este oferit un exemplu de diferenţiere aparentă şi de non-diferenţiere esenţială.

      Verset 3
                                 ahampugun tirttun nahaguhai śiraiyā
                                        yamarvitta denko laruṇāchalā

Mintea este o casă a frământărilor plină de dorinţe şi este locuinţa lui jiva, sufletul individual. Eterul inimii care este neîntinat și pur, este locuința Domnului. Harul Său mântuitor îl determină să ridice sufletul din marasmul disperării și să-l tragă în interiorul locuinței Sale, Inima, care este palatul de beatitudine. El este pregătit să salveze sufletul chiar și sub cel mai mic pretext. În starea sa empirică, sufletul este un captiv al minții hoinare. Prin harul Domnului, sufletul este eliberat de tortura minții și i se acordă siguranță și protecție.

   Versetul 4
                                         āruk kāvenai yāṇḍanai yagaṭridi
                                             lakilam pazhittiḍu maruṇāchalā

Aici, se vorbeşte despre incertitudinea sufletului. Adăpostind sufletul salvat, Domnul îl va proteja pentru totdeauna. Dar sufletul devotului este prins de incertitudine. După ce a trebuit să plătească amarnic pentru asocierea cu însoțitorii săi efemeri – locuitorii lumii și după ce a redobândit acum harul Domnului, sufletul este temător că protecția divină i-ar putea fi retrasă. Prin urmare, el face apel la bunul simț al Domnului său, rugându-L să nu aibă o atitudine inconstantă faţă de el.

   Versetul 5
                                      ippazhi tappunai yēninaip pittā
                                            yiniyār viḍuvā raruṇāchalā


Sufletul devotului nu ar putea suporta să creadă că Domnul, cel plin de compasiune, ar putea fi acuzat de asprime şi abandon. Privind la starea sa este de parere că nu ar fi fost nicio problemă dacă nu ar fi fost salvat de loc. Ar fi continuat să se bucure de răsfățul din lume imaginându-și că acest răsfăț constituie fericirea. Dar Domnul a creat în devot un gust pentru Infinit, prin revelarea Sa în acesta; iar sufletul devotului a învățat să tânjească după El. Chiar și putința sufletului de a tânji după El este consecința harului Său. După ce în prezent a fost acceptat de El, cum ar putea devotul să-L mai părăsească? „Când floarea de lotus este plină cu miere, albina nu va mai arunca nici măcar o privire spre tulpina trestiei de zahăr.”

Se poate intra pe pagina de site pentru a asculta imnul, selectând fiecare verset în parte: 

http://www.sriramanamaharshi.org/portfolio-item/sri-arunachala-akshara-mana-malai-english/

Niciun comentariu: